torsdag 6 juni 2013

En viss utmattelse å spore i Gezi-parken

Det er det ingen som vet. Politiets voldsomme aksjon fortsetter over hele Tyrkia, og opprørets sentrum har flyttet til Kizilay-plassen i Ankara. Etter at Taksim-plassen ble gjeninntatt på lørdag, har politiets kampanje fortsatt. Ikke minst har kampen for å holde polititet på avstand stått rundt Besiktas og i hele bakken opp mot Taksim fra Dolmabahce-palasset til Gümüssuyu-parken. Området over John Carews tidligere hjemmebane, Besiktas-stadion, preges av barrikader som demonstrantene har skapt av murstein, politigjerder og utbrente biler. Kampen om virkelighetsframstillingen fortsetter. Erdogan har kalt demonstrantene en gjeng plyndrere, çapulcu, et ord som raskt er blitt tatt tilbake. Alle er çapulcu.

I går onsdag var en av islams helligste netter, til minne om profetens himmelfart. Denne helligdagen ble markert med bønn på Taksim-plassen. Når jeg kommer til Gezi-parken rundt midnatt, er den omgjort til en teltleir. Det blir ropt supporter-aktige slagord i et hjørne av parken, og refrenget er: "lalilalilailailalilailai lalilalilailai lalilailai lailailailai lailailailai - ÇAPULCU!"

Men scenen, som det har vært samlinger rundt tidligere kvelder, står nå helt tom. Mens tirsdag kveld, tross nye tåregassangrep fortsatt var preget av feiring på Taksim-plassen i form av sang og dans, var onsdagskvelden roligere. Man kunne merke utmattelsen og undringen blant parkfolket. Mange sovnet tidlig mens supportersangene fortsatte. Samtidig satt folk og snakket sammen i små grupper, mens de sjekket smarttelefonene sine for nye sjokkerende meldinger om politiaksjonens utvikling rundt om i landet. Bilder fra Rize viser tumulter der demonstranter, politi og regjeringsvennlige grupper barker sammen. Regjeringsvennlige bander har det heldigvis vært lite av i Istanbul. Mens supporterne til fotballagene Fenerbahce, Besiktas og Galatasaray har funnet sammen i motstanden mot politiaksjonen, glimrer Kasımpaşa, hvis stadion er oppkalt etter statsministeren, med sitt fravær. Samholdet mellom de tre store kommer ikke til å vare evig, men det er lenge til sesongen åpner igjen ... Kasımpaşa kommer nok til å preges for alltid. Neste stormøte på Recep Tayyip Erdogan-stadion kan bli stygt.

Onsdag var forøvrig dagen da Taksim-plattformen la fram sine krav i møte med statsministerens vikar, Bülent Arınç, ettersom statsministeren er ventet tilbake fra sin Marokko-reise først i dag, torsdag.

I parken er folk, uansett bakgrunn, enige om at Tayyip og regjeringen må gå. Endel av disse har nok aldri stemt, endel har stemt AKP i sympati med reformene som partiet har gjennomført. Mange av dem som har opplevd politiets skrekkaksjon på nært hold i snart ei uke, mener at partiet må forsvinne.

Inga kommentarer: